Butik Świąteczny

Przepisy świąteczne. Łowicki piernik z marchwi

fot. Anna Kamińska

Wiadomo, że będzie magicznie, świątecznie i rodzinnie! Zbierzemy się razem przy wigilijnym stole i połamiemy opłatkiem. Odrzucimy wszelkie nieporozumienia, żale i niezgody. Obdarzymy naszych Najbliższych i Dalszych – a nawet Nieznajomych – serdecznością i talerzem wigilijnej strawy.
Ale zanim zaświeci wigilijna gwiazda, upieczmy coś prostego i regionalnego. Na deser, do wieczornej filiżanki herbaty lub świątecznego kompotu.

Składniki

na formę keksówkę:
mąka 500g
słodka utarta marchew 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
miód gryczany 2 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
orzechy włoskie garść
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Podsumowanie przepisu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać: mąkę, marchewkę, przyprawy, cukier, miód, proszek do pieczenia i sodę. Wyrobić ciasto, dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki, która wcześniej została posmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Piec około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy po wbiciu w środkową część ciasta wychodzi suchy. Piernik wyjąć z formy na kratkę i wystudzić.