Przy stole: ultrafiolet na talerzu – czyli przepisy na bakłażana

Fot. Bogdan Biały

Smażenie daje bakłażanom wspaniałą miękkość, zwłaszcza jeśli najpierw posypuje się je słodkimi i ostrymi przyprawami.
Pieczone lub duszone nabywają grzybowego posmaku, który dobrze komponuje się z pikantnymi składnikami. Jeśli chcemy, żeby nam smakowały, najlepiej wybierać te z gładką i błyszczącą skórą.

reklama

Fot. Bogdan Biały

Flavia Borawska w sierpniowym numerze proponuje 4 przepisy:

  • Włoskie melanzane alla parmigiana
  • Czerwone curry z bakłażanów i krewetek
  • Bakłażan po chińsku z mieloną wieprzowiną i słodkim sosem sojowym
  • Sałatka z bakłażana, granatu i soczewicy z dressingiem jogurtowym

Więcej w wydaniu 8/ 2017, dostępnym także w wersji elektronicznej

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »