1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pudding kukurydziany z karmelowym popcornem i sałatką z mango

Składniki
  • 1 mango pokrojone w paski
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki ziaren kukurydzy (na popcorn)
  • 3/4 szklanki masła
  • 1 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli + gruba sól do posypania
  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka kukurydzy (świeżej, mrożonej, ew. z puszki)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 laski wanilii
  • sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
Na sałatkę z mango: mango obrać, pokroić w paseczki, wymieszać z miętą i sokiem z limonki. Na karmelowy popcorn: na odrobinie oleju zrobić popcorn z 1/4 szklanki kukurydzy. W małym garnuszku rozpuścić 1/4 szklanki masła, 3/4 szklanki cukru i syrop z agawy. Nie mieszać, podgrzewać przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sodę i sól. Polać popcorn syropem, wymieszać, rozłożyć na blasze do pieczenia (syrop będzie bardzo szybko twardniał). Posypać grubą solą, ostudzić. Na pudding: zrobić popcorn z pozostałej kukurydzy. Dodać do garnka mleko i świeżą kukurydzę i gotować na małym ogniu 30 minut. Jajka lekko ubić, dodać do 3/4 szklanki cukru wymieszanego z mąką kukurydzianą, wymieszać. Do jajek i cukru powoli wlać kukurydziane mleko, po czym przenieść miksturę z powrotem do garnka, nie przerywając mieszania, i gotować około 8 minut. Dodać wanilię i masło, podgrzewać jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko. Podawać pudding z karmelowym popcornem i sałatką z mango.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze