Składniki
- mięso mielone
- suszone pomidory
- świeży koperek
- świeży szpinak
- pomidory
- sezam
- oliwa
- pieprz
- płatki owsiane typu 'old fashioned'
Sposób przygotowania
Mięso mielone przyprawiamy według uznania (pieprz, ocet balsamiczny, odrobina oliwy).
Dodajemy suszone pomidory, listki bazylii, pokrojony koperek i płatki owsiane (jak najmniej przetworzone). Mieszamy wszystko dokładnie.
Formujemy pulpeciki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 160 stopniach.
5 minut przed końcem pieczenia, polewamy kotleciki sosem pomidorowym i dodajemy jeszcze koperek.
Na talerzu układamy świeży szpinak, pokrojone pomidory. Posypujemy je ziarenkami sezamu i polewamy odrobiną oliwy.
Pulpeciki są kolorowe w środku i sycące (zawierają przecież płatki - nasz obowiązkowy dodatek skrobiowy J).
s-m-a-c-z-n-e-g-o!
Podsumowanie przepisu
Jak mówiła moja babcia, na obiadowym talerzu powinny być ‘mięsko, ziemniaczki i sałatka’. Unowocześnijmy trochę te teorię!