PUREE Z MŁODEJ BRUKWI ZE SMAŻONYM MARYNOWANYM TOFU Z SAŁATKĄ

Michał Kukawski / Bejrut

reklama

Składniki
  • brukwia 3
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kostka naturalnego tofu
  • cytryna 1/2
  • pomarańcza 1/2
  • ocet balsamiczny
  • rukola
  • młode liście buraka
  • liśicie marchewki
  • porzeczka
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania

Puree
Korzenie brukwi umyj i obierz. Przekrój na mniejsze części i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie.  Odcedź. Zmiksuj na puree z dodatkiem soli, czarnego pieprzu i  około 3 łyżek oliwy z oliwek. Jeśli puree jest za gęste dodaj odrobinę wody. Niech krem będzie lekki przypominający w konsystencji dobry hummus.


Tofu 
Wybierz twarde tofu. (ja użyłam tego z PolSoi
Przekrój go na pół tak by powstały dwa cieńsze plastry o tej samej wielkości. Następnie przekrój na pół tak by powstały 4 kawałki o kwadratowym kształcie. Każdy plaster lekko natnij nożem na krzyż po powierzchni. Przełóż do płaskiego naczynia. Wyciśnij na tofu sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Skrop lekko wszystko octem balsamicznym.
Odstaw do lodówki na godzinę. Następnie usmaż na słoto z obu stron. Pod koniec smażenia wlej na patelnie pozostałą marynatę. Jeśli masz patelnię ceramiczną tofu zarumieni się idealnie, bez użycia oleju.


Sałatka

Całą zieleninę umyj  i osusz. Potargaj dłoniach o przełóż do miski.
Skrop wszystko oliwą z oliwek i posyp solą. 
Delikatnie wymieszaj otwartymi dłońmi. 
Całość układaj na talerzu.
Najpierw rozmaż na talerzu porcję puree. Następnie ułóż tofu przekładane surówką. Całość ozdob porzeczkami lub malinami.

Podsumowanie przepisu

Pyszne letnie danie. Połączenie lekko kwaskowatej marynaty pomarańczowej z sojowym tofu. Do tego oryginalne w smaku puree z zapomnianej, a tak pysznej brukwi. Do  tego słodkawe porzeczki wieńczące całą kolorową kompozycję.