Quiche ze szparagami

reklama

Składniki
  • mąka pszenna 250 g
  • masło 125 g
  • śmietana 22% 2 łyżki
  • szczypta soli
  • zielone szparagi ok. 15 szt.
  • śmietana 18% 180 g
  • jajka 3 szt.
  • ser gouda z pokrzywą (lub inny, ale warto aby był z dodatkiem ziół) 120 g
  • świeżo starty parmezan 30 g
  • natka pietruszki pół pęczka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Kruchy spód:
Połączyć masło z mąką i solą. Następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto, które nie będzie się lepić do rąk. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.

Formę do tarty* wysmarować masłem. (* Do tart wytrawnych podawanych na gorąco najlepiej nadają się formy szklane lub ceramiczne, bo dłużej utrzymują ciepło i można kroić tartę w formie (nie ma ryzyka porysowania nieprzywierającej powłoki).)
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i średnicy większej niż średnica formy. Przełożyć do formy, docisnąć brzegi i ewentualnie zakleić powstałe dziury.
Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).
Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie (razem z brzegami) przykryć folią aluminiową, sypiąc na wierzch suchą fasolę. Piec ok. 15 minut, po czym usunąć folię z obciążeniem i dopiekać jeszcze do czasu, aż ciasto nabierze złotego odcienia (ok. 10 minut). Ostudzić.

Nadzienie:
Odłamać szparagom zdrewniałe końce.
Szparagi związać lekko sznurkiem i włożyć pionowo do garnka. Zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody znajdował się poniżej główek szparagów (główki mają wystawać z wody). Gotować 3 minuty, a następnie przełożyć na chwilę do miski wypełnionej wodą z lodem. Odcedzić i osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkami. Dodać starte sery i posiekaną natkę. Doprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (sery potrafią być słone same w sobie!). Wymieszać dokładnie.

Na podpieczony i ostudzony spód wylać masę śmietanowo-serowo-jajeczną. Ser rozprowadzić równomiernie po całej tarcie. Szparagi ułożyć główkami na przemian góra-dół (żeby w każdym kawałku trafiła się główka).
Piec ok. 25-30 minut do czasu, aż masa serowo-jajeczna stężeje.

Podsumowanie przepisu

Szparagi zatopione w bardzo aromatycznej masie śmietanowo-jajecznej z dodatkiem dwóch serów (parmezanu i goudy z pokrzywą) oraz natki pietruszki, umieszczone na bardzo delikatnym, kruchym spodzie.

Po więcej przepisów zapraszam na: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/