Roślinożerna Rokicka: burger z batatów i ciecierzycy i frytki z batatów

Burgery to bardzo towarzyskie danie. Wielkie, piętrowe przysmaki bardzo trudno zjeść z gracją. Na nic tutaj widelce
i noże, nawet śliczne serwetki czasem nie zdają egzaminu.
|Burgery to bardzo towarzyskie danie. Wielkie, piętrowe przysmaki bardzo trudno zjeść z gracją. Na nic tutaj widelce
i noże, nawet śliczne serwetki czasem nie zdają egzaminu.

reklama

Dlatego nie przejmuj się, że musisz wykonać wielkiego gryza, że coś spadnie na kolana. Śmiej się z siebie i z towarzyszy, a zabawa będzie przednia.

Do tego dobre piwo, orzeźwiająca lemoniada, muzyka i czy można prosić o coś więcej jak zabawny wieczór z przyjaciółmi?

23 (1)

 

Burgery:

bataty 3

cieciorka 1 kubek ugotowanej

chilli ½łyżeczki

słodka papryka ½łyżeczki

imbir 1/3 łyżeczki

czosnek- 5 ząbków

mąka z ciecierzycy- 2 łyżki

olej- 2 łyżki

sól morska

pieprz

czarnuszka

płatki jęczmienne

Dodatki:

 

awokado

jarmuż

kiełki rzodkiewki

pomidor

ogórek

cebula

posiekana biała kapusta

sos sojowy

Frytki:

bataty – 2 sztuki

ostry sos chilli- 1 łyżeczka

sól morska

 

 

Ciecierzyce namocz przez noc, a potem ugotuj do miękkości. Bataty obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj ciecierzycę. Rozdrobnij wszystko na masę, za pomocą ubijaczki do ziemniaków. Nie używaj blendera, niech w masie znajdą się tez większe kawałki cieciorki. Dodaj 1 łyżkę mąki z ciecierzycy oraz przyprawy; słodką paprykę, ostrą paprykę chilli, imbir, zgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest nadal z byt mokre dodaj jeszcze mąki z cieciorki. Dodaj 2 łyżki oleju i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej za pomocą dłoni. Z czarnuszki i drobnych płatków jęczmiennych przygotuj panierkę. Możesz użyć również sezamu. Z farszu formuj kulki wielkości piłeczki do tenisa, a następnie spłaszcz je. Każdy burger otocz w panierce z płatków i czarnuszki. Burgery piecz/grilluj lub smaż z obu stron na złoto. Przygotuj ulubione bułki i dodatki do burgerów.

Układaj piętrowo wg własnego pomysłu. Na wierzch połóż kawałki awokado, skrop je delikatnie sosem sojowym, a następnie ułóż kiełki.

Frytki:

Bataty obierz i pokrój na długie słupki. Przełóż do miski. Dodaj łyżkę ostrego sosu i posól. Wszystkie ziemniaki dokładnie obtocz w marynacie. Smaż na oleju lubi piecz w piekarniku póki się nie zarumienią.