Roślinożerna Rokicka: chlebek bananowy z karobem na mleku konopnym

Jestem zakupoholiczką, kiedy wchodzę na krakowską halę targową wracam po 30 minutach obładowana warzywami na cały tydzień. Zdarza mi się rzucić na coś z wielką radością i nie bacząc na cenę lecz z samym zmyłem obiadu kupić to ogarściami. |Jestem zakupoholiczką, kiedy wchodzę na krakowską halę targową wracam po 30 minutach obładowana warzywami na cały tydzień. Zdarza mi się rzucić na coś z wielką radością i nie bacząc na cenę lecz z samym zmyłem obiadu kupić to ogarściami.
Podobnie mam ze sklepami internetowymi, gdzie kolorowe produkty same wskakują do mojego wirtualnego koszyka. Konta internetowe to zmora mojego okolenia! Lubie nowe smaki, eksperymenty i ciekawe połączenia. Dlatego zakupione niedawno karob (pierwszy raz w życiu, wstyd!) i mleko konopne szybko musiały zatańczyć w spólne w jednej z misek. Połączenie bananów z kakao jest nam znane. Karob to inaczej proszek z Chleba Świętojańskiego. Brzmi dość tajemniczo i taki jest. Lekko czekoladowy posmakiem ciemnego karmelu. Jest idealnym ( tańszym) zastępnikiem kakao. Szczerze powiem, że chyba nie potrafię sobie wyobrazić bez niego mojego życia. Mleko konopne nie jest jakieś szalenie odmienne w smaku od innych napojów roślinnych. Ale jako fanka podobnych wyrobów nie mogłam sobie go odmówić. Cały chlebek jest pysznie słodki, lekko kakaowo-karmelowy. Jeśli chcecie jeszcze bardziej dosłodzić sobie życie, proponuję posmarować karobową pajdę ulubionym dżemem. Idealnie sprawdzają się powidła, takie od babci.  

reklama

Składniki
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • karob 3 łyżki
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda ¼ łyżeczki
  • cukier brązowy ½ szklanki
  • banany 2 miękkie
  • mleko roślinne szklanka + 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • zmielone siemię lniane 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Przesiej suche składniki (mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i sól) do miski.

W osobnym naczyniu odlej szklankę mleka i dodaj ocet. W mniejszym naczyniu do 2 łyżek mleka dodaj siemię lniane i wymieszaj.

Banany zmiksuj na miazgę.

W suchych składnikach zrób dołek. Dodaj mleko sojowe, mleko z lnem i zacznij mieszać. Dodaj banany. Powinno wyjść mokre lekko leiste ciasto. Nadal mieszając dodaj cukier, a na koniec olej.

Przelej ciasto do przygotowanej formy.

Piecz około 430-40 minut.