Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Roślinożerna Rokicka: KRUCHE GALETTE Z RABARBAREM, CZARNĄ PORZECZKĄ I MALINAMI


Letnie desery powinny być proste szybkie, słodkie, smaczne no i oczywiście bardzo ale to bardzo owocowe. Dlatego galette z sezonowymi owocami jest najlepszym ciastem, które pamiętajmy trzeba, ale to trzeba jeść na ciepło!

Proporcje na 2 kruche ciasta:

mąka pszenna- 2 kubki

 margaryna roślinna – 200 g

szczypta soli

proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

cukier- 1 łyżeczka

zimne mleko roślinne – ¼ kubka

łodygi rabarbaru – 3-4

czarna porzeczka- garść

maliny- garść

cukier – ½ lub 1/3 kubka

szczypta imbiru

szczypta cynamonu

świeże oregano/ bazylia/tymianek

 

4-1

Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do miski. Zrób dołek.

Dodaj margarynę i łyżką, dłonią lub przy pomocy robota kuchennego zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj cukier. Wyrabiaj. Dodaj powoli zimne mleko roślinne. Zagnieć ciasto. Powinno być twarde i tłuste. Uformuj kulę, następnie zgnieć ją na placek, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. Płaski kawałek ciasta szybciej się schłodzi od większej kuli.

 

Rabarbar obierz i posiekaj na 2cm kawałki. Przełóż rabarbar do miski i zasyp cukrem, cynamonem i imbirem. Zostaw na 10 minut. Porzeczkę umyj i przygotuj maliny. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wyciągnij ciasto i przerwij na dwie połowy. Jedną schowaj do zamrażalnika. (będzie na drugie ciasto) Rozwałkuj ciasto na 5mm grubości placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Delikatnie, za pomocą wałka przenieś ciasto na blachę. Na środek rozłóż rabarbar, porzeczki i na koniec maliny. Posyp owoce cukrem pozostałym w misce po rabarbarze. Zawiń rogi. Palcami zgnieć nierozrywające się ciasto, by uniknąć ewentualnemu wylewaniu się sosu spod owoców. Ciasto włóż do piekarnika. Piecz dopóki boki się nie zarumienią. Około 30 minut. Ozdób świeżymi malinami i ziołami. Podawaj i jedz natychmiast!


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI