Roślinożerna Rokicka: młode ziemniaki i rzodkiewka z piekarnika

Pomimo słońca lejącego się żarem z nieba, trudno sobie odmówić zapiekanych warzyw. Nie znam osoby, która nie lubi młodych ziemniaków. Te najmniejsze są najlepsze i najszybciej znikają z garnka. Nie warto ich obierać wystarczy namoczyć w wodzie i oczyścić szmatką. Zapiekane z minimalną ilością oliwy są znakomite. Moment, gdy ich cienka zarumieniona skorupka pękaj pod zębami, to jedna z tych chwil, gdy fani jedzenia dostają gęsiej skórki.|Pomimo słońca lejącego się żarem z nieba, trudno sobie odmówić zapiekanych warzyw. Nie znam osoby, która nie lubi młodych ziemniaków. Te najmniejsze są najlepsze i najszybciej znikają z garnka. Nie warto ich obierać wystarczy namoczyć w wodzie i oczyścić szmatką. Zapiekane z minimalną ilością oliwy są znakomite. Moment, gdy ich cienka zarumieniona skorupka pękaj pod zębami, to jedna z tych chwil, gdy fani jedzenia dostają gęsiej skórki.|Pomimo słońca lejącego się żarem z nieba, trudno sobie odmówić zapiekanych warzyw. Nie znam osoby, która nie lubi młodych ziemniaków. Te najmniejsze są najlepsze i najszybciej znikają z garnka. Nie warto ich obierać wystarczy namoczyć w wodzie i oczyścić szmatką. Zapiekane z minimalną ilością oliwy są znakomite. Moment, gdy ich cienka zarumieniona skorupka pękaj pod zębami, to jedna z tych chwil, gdy fani jedzenia dostają gęsiej skórki.|Pomimo słońca lejącego się żarem z nieba, trudno sobie odmówić zapiekanych warzyw. Nie znam osoby, która nie lubi młodych ziemniaków. Te najmniejsze są najlepsze i najszybciej znikają z garnka. Nie warto ich obierać wystarczy namoczyć w wodzie i oczyścić szmatką. Zapiekane z minimalną ilością oliwy są znakomite. Moment, gdy ich cienka zarumieniona skorupka pękaj pod zębami, to jedna z tych chwil, gdy fani jedzenia dostają gęsiej skórki.
Rzodkiewka idealnie zachowuje się w piekarniku, Jest chrupka, ale jednocześnie bardzo soczysta w środku. Uważaj, by się nie poparzyć. Obiecuję, że teraz często będzie gościć w Twoim ulubionym zestawie warzyw z piekarnika.  

reklama

Składniki
  • koperek ½ natki
  • młode ziemniaki 1 kg
  • rzodkieweczka 1 pęczek
  • sól morska szczypta
  • oliwa 1-2 łyżki
Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni

Ziemianki i rzodkiewkę umyj dokładnie. Rzodkiewkę przekrój na pół. Przełóż warzywa do miski. Dodaj oliwę i sól. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj, aż warzywa się zarumienią. Posiekaj koperek i obficie posyp warzywa.

Jedz je same, popijając mlekiem z migdałów, z surówką lub podaj jako dodatek do dania głównego.