Roślinożerna Rokicka piecze piadiny

Piadina, zwane również włoskimi tortillami, to cienkie placuszki pszenne z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody. Tradycyjne pochodzą z północnych Włoch z Emilia-Romania. Tam wypiekane są na ceramicznych talerzach bezpośrednio nad ognikiem lub w piecach. Uzyskały nawet status regionalnej potrawy. |Piadina, zwane również włoskimi tortillami, to cienkie placuszki pszenne z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody. Tradycyjne pochodzą z północnych Włoch z Emilia-Romania. Tam wypiekane są na ceramicznych talerzach bezpośrednio nad ognikiem lub w piecach. Uzyskały nawet status regionalnej potrawy. |Piadina, zwane również włoskimi tortillami, to cienkie placuszki pszenne z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody. Tradycyjne pochodzą z północnych Włoch z Emilia-Romania. Tam wypiekane są na ceramicznych talerzach bezpośrednio nad ognikiem lub w piecach. Uzyskały nawet status regionalnej potrawy. |Piadina, zwane również włoskimi tortillami, to cienkie placuszki pszenne z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody. Tradycyjne pochodzą z północnych Włoch z Emilia-Romania. Tam wypiekane są na ceramicznych talerzach bezpośrednio nad ognikiem lub w piecach. Uzyskały nawet status regionalnej potrawy.
Swego czasu piadiny można było kupić z dowolnymi dodatkami w przydrożnych budkach tzw piadineriach, coś w rodzaju polskich budek z zapiekankami. Pisadina spopularyzowały się i teraz można dostać je w większości włoskich restauracji i barach. Na szczęście można przyrządzać je w domu na grillu lub po prostu na patelni.  

reklama

Składniki
  • Przepis na 5 placuszków
  • mąka pszenna 2 kubki
  • woda 1/2 kubka
  • oliwa z oliwek 1/3 kubka
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia lub suszone drożdże 1 łyżeczka
  • Dodatki suszone pomidory, dojrzałe awokado, rukola/roszponka/świeży szpinak, tofu lub tempeh, szczypiorek, czerwona cebula, oliwki, oliwa z oliwek, pomidor
Sposób przygotowania
  • Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj wodę i zacznij mieszać otwartą dłonią. Powoli dodawaj oliwy. Dużo oliwy.
  • Ciasto powinno odchodzić od palców, ale być nadal mokre.
  • Miskę przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut.
  • Podziel ciasto na 5 kulek. Każdą oprósz mąką.
  • Rozsyp mąkę na blacie i wałkuj każdą kulkę na okrągły placek grubości około 4mm. Rozgrzej patelnię. Każdy placek piecz z dwóch stron, niech będą mocno rumiane. *
  • Pomidora pokrój na cienkie plastry. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę skórkę. Pokrój na paski. Inne dodatki również pokrój na mniejsze części.
  • Na połowie placka rozłóż ulubione dodatki i polej oliwą z oliwek.
  • Złóż na pół i zajadaj.

* Po każdym upieczonym placuszku przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym. Resztki mąki szybką się palą pozostawiając nieprzyjemny zapach i dym