Roślinożerna Rokicka: puree z młodej brukwi ze smażonym marynowanym tofu z sałatką

Michał Kukawski / Bejrut

Brukiew? Cóż to takiego?! Pewnie wielu z was łapie i klawiaturę by sprawdzić tę tajemniczą nazwę. Nasze babki z kolei łapią się za głowy, jak można nie znać karpiela?!
To cudne, polskie, tradycyjne warzywo troszkę odeszło w niepamięć. Na szczęście polska bulwa uprawiana niegdyś na każdym polskim polu, znowu wraca do łask. Nie zapominajcie o polskich warzywach, są dumą naszej kuchni. Oryginalny smak brukwi można łamać na wiele sposobów, od słodkiego po wytrawne. Puree to najprostszy sposób na wykorzystanie warzywa. Nie dodawajcie do niej ziemniaków, niech smak brukwi będzie dominanta w daniu. Do tego smażone lub grillowane tofu w lekko kwaskowej cytrusowej marynacie i sałatka z młodych chwastów. Wygada znakomicie, a smakuje jak bajka.

reklama

Składniki
  • brukiew 3 sztuki
  • oliwa 4 łyżki
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • tofu naturalne 1 kostka
  • cytryna 1/2
  • pomarańcza 1/2
  • ocet balsamiczny łyżka
  • rukola garść
  • młode liście buraka garść
  • liście marchewki garść
  • porzeczka parę gałązek
Sposób przygotowania

Puree Korzenie brukwi umyj i obierz. Przekrój na mniejsze części i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zmiksuj na puree z dodatkiem soli, czarnego pieprzu i około 3 łyżek oliwy z oliwek. Jeśli puree jest za gęste dodaj odrobinę wody. Niech krem bêdzie lekki przypominający w konsystencji dobry hummus. Wybierz twarde tofu. Przekrój je na pół tak by powstały dwa cieńsze plastry o tej samej wielkości. Następnie przekrój na pół tak by powstały 4 kawałki o kwadratowym kształcie. Każdy plaster lekko natnij nożem na krzyż po powierzchni. Przełóż do płaskiego naczynia. Wyciśnij na tofu sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Skrop lekko wszystko octem balsamicznym. Odstaw do lodówki na godzinę. Następnie usmaż na złoto z obu stron. Pod koniec smażenia wlej na patelnie pozostałą marynatę. Jeśli masz patelnię ceramiczną tofu zarumieni się idealnie, bez użycia oleju. Całą zieleninę umyj i osusz. Potargaj w dłoniach o przełóż do miski. Skrop wszystko oliwą z oliwek i posyp solą. Delikatnie wymieszaj otwartymi dłońmi. Całość układaj na talerzu. Najpierw rozmaż na talerzu porcję puree. Następnie ułóż tofu przekładane surówką. Całość ozdób porzeczkami lub malinami.