Roślinożerna Rokicka: risotto z borowikami i kiełkami rzodkiewki

Wróciłam z gór i grzybobrania. Jak łatwo się domyślić od paru dni żywię się wyłącznie tym co przywiozłam ze sobą z lasu. W koszyku oprócz kurek i podgrzybków znalazły swoje miejsce również borowiki, zwane przez grzybiarzy ‚prawdziwkami’.
W amoku grzybowego gotowanie nie mogło zabraknąć tego co z grzybami łączy się idealnie, czyli ryżu. Dlatego risotto jak szybko się pojawiło się w kuchnii, tak prędko zniknęło z naszych talerzy.

reklama

Składniki
  • świeże borowiki 5-6 dorodnych sztuk
  • ryż 1 kubek
  • bulion warzywny 1 litr
  • cebula
  • czosnek 2 lub 3 ząbki
  • sół, pieprz, oliwa
  • kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania

Rozgrzej patelnie z oliwą. Cebulę posiekaj i wrzuć na patelnie. Smaż mieszając od czasu do czasu. Grzyby oczyść i posiekaj. Dodaj do cebuli i smaż przez parę minut. Pod koniec smażenia dodaj zgniecione i posiekane ząbki czosnku.
Dodaj ryż i chwile podsmażaj ciągle mieszając. Dodaj bulion i gotuj wszystko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem. Risotto powinno mieć lepką konsystencję, a ryż powinien być ugotowany, lecz nie za bardzo miękki.
Każdą porcję risotto przystrój kiełkami z rzodkiewki.
Smacznego.