Roślinożerna Rokicka robi idealny hummus

Roślinożerna Rokicka, Alicja Rokicka

W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.|W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.|W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.|W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.|W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.|W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.|W moim rodzinnym domu ostatnimi laty hummus stał się przysmakiem rodzinnym. W zeszłe zimowe święta hummus już drugi raz był jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Ale jestem przekonana, że ta pyszna ciecierzycowa pasta zawojowała nie jeden domu, nie jedną kuchnię.
Z podstawowego przepisu, który jest cudowny w smaku, można przygotować barwne i ciekawe kombinacje. Do gotowej pasty dodaj pieczonego buraka, paprykę lub dynię albo może młodą upieczoną marchewkę. Można dodać rozmaite zioła. Wszystko pasuje!

Roślinożerna Rokicka, Alicja Rokicka
Roślinożerna Rokicka, Alicja Rokicka
Podstawowym składnikiem, który sprawi, że hummus będzie idealnie gładki i kremowy, jest tahina- pasta z sezamu. Pastę takową można kupić w wielu sklepach z towarami kuchni arabskiej, sklepach ze zdrową żywnością i w internecie. Pastę tę można zrobić samemu w domu, co też polecam.
Roślinożerna Rokicka, Alicja Rokicka
Roślinożerna Rokicka, Alicja Rokicka

reklama

Składniki
  • sucha cieciorka 1 szklanka
  • pasta tahini 3/4 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • oliwa 1/4 szklanki
  • czosnek 1-3 ząbki
  • sok z cytryny z 1/2
  • sól
  • przyprawy dodatkowe oliwa z oliwek, oliwki, zathar, papryka czerwona słodka, papryka chilli czosnek niedźwiedzi suszona pietruszka, orzeszki piniowe, bazylia, kumin (kmin rzymski) , chrzan
Sposób przygotowania
  • Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h).
  • Następnego dnia wypłucz ciecierzycę zimą wodą i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się koło 40-60 minut. Kiedy ciecierzyca jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach.
  • Cieciorkę odsącz, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego.
  • Dodaj tahinę, czosnek i sok z cytryny. Zacznij blendować (około 2 minuty). Dodaj wodę. Całość miksuj około 3-4 minuty. Na koniec dodaj oliwę. Dopraw solą do smaku.
  • Przełóż hummus do miski. Polej oliwą z oliwek i posyp wybraną przyprawą.
Podsumowanie przepisu