Takie czerwone pesto oprócz tego, że na kanapkach, idealnie sprowadzi się w sałatce z makaronu razowego, a wymieszane z ulubioną kaszą będzie równie smacznie. |Takie czerwone pesto oprócz tego, że na kanapkach, idealnie sprowadzi się w sałatce z makaronu razowego, a wymieszane z ulubioną kaszą będzie równie smacznie. |Takie czerwone pesto oprócz tego, że na kanapkach, idealnie sprowadzi się w sałatce z makaronu razowego, a wymieszane z ulubioną kaszą będzie równie smacznie.
Dlatego jeśli planujecie śniadanie lub nie wiecie, co zjeść na kolacje, zachęcam do spróbowania tak prostego pesto z czerwonej marchewki.
Składniki
- marchewka 2 duże sztuki
- zielona pietruszka parę gałązek
- ziarno słonecznika 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól, pieprz mielony według uznania
Sposób przygotowania
- Marchew obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części i umieść w kielichu blendera.
- Dodaj słonecznik, natkę pietruszki i przyprawy wg uznania.
- Zacznij blendować i podczas miksowania dodaj oliwę. Zmiksuj wszystko na bardzo małe kawałki, ale nie pastę.
- Podawaj z posiekanymi suszonymi pomidorami, szczypiorkiem na pajdzie chleba posmarowaną oliwą lub masłem roślinnym.