Roślinożerna Rokicka: zielone risotto

Risotto to taki must make. Number one, jeśli chodzi o potrawy godne dobrego szefa kuchni czy zdolnej gospodyni. Pyszne, jest idealną przystawką lub daniem gównym, a całe jest po prostu piękne.
Ale nie przesadzajmy, rissoto nie jest takie trudne jakby się wydawao. No i wiadomo, uwielbia je kady i jak widaćparmezan w nim zawarty można miało pominć, a i tak bdzie..no po prostu idealnie!
Moją wersje warto robić codziennie.
|Risotto to taki must make. Number one, jeśli chodzi o potrawy godne dobrego szefa kuchni czy zdolnej gospodyni. Pyszne, jest idealną przystawką lub daniem gównym, a całe jest po prostu piękne.
Ale nie przesadzajmy, rissoto nie jest takie trudne jakby się wydawao. No i wiadomo, uwielbia je kady i jak widaćparmezan w nim zawarty można miało pominć, a i tak bdzie..no po prostu idealnie!
Moją wersje warto robić codziennie.
|Risotto to taki must make. Number one, jeśli chodzi o potrawy godne dobrego szefa kuchni czy zdolnej gospodyni. Pyszne, jest idealną przystawką lub daniem gównym, a całe jest po prostu piękne.
Ale nie przesadzajmy, rissoto nie jest takie trudne jakby się wydawao. No i wiadomo, uwielbia je kady i jak widaćparmezan w nim zawarty można miało pominć, a i tak bdzie..no po prostu idealnie!
Moją wersje warto robić codziennie.

Tak na prawdę nie jest ani trudne ani nie zabiera ogromnej ilości czasu. Ryż przecież zawsze ma się pod ręką. Bulion warzywny warto przygotować spokojnie wieczorem. Świeże pesto to nic innego jak szybki mix ciekawych smaków ulubionej zieleniny. Zdrowe, odświeżające, pożywne, ale nie zapychające. Idealne na letnie obiady. Raz zrobiony, na pewno stale zagości w waszym domowym ulubionym menu.

reklama

Składniki
  • ryż 1 kubek
  • bulion warzywny 1 ½ kubka
  • oliwa 2 łyżki
  • cebula
  • rukola garść
  • liście rzodkiewki 1 pęczek
  • pietruszka parę lisci
  • czosnek niedźwiedzi 4 liście
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny z ½ cytryny
  • oliwa chlust
  • sól łyżeczka
Sposób przygotowania

Cebulę obierz i posiekaj drobno W rondelku rozgrzej olej. Dodaj do rondla cebulę i mieszaj niech się zeszkli. Dodaj ryż i praż go przez chwilę. Dodaj około 1/2 szklanki (lub mniej) białego wina. Kiedy całość wina wyparuje zalej ryż bulionem z warzyw. Gotuj cały czas na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Nadmiar płynów powinien się zredukować. Gotuj +/- 20 minut. Ryż powinien być miękki, (ale tak by nadal wyczuwalne były jego ziarna) zanurzony w lekko klejącym się sosie.

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę. Dodaj 3 obrane ząbki czosnku. Posól. Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej cytryny. Dodaj olej/oliwę. Wszystko zmiksuj na sos.Do gorącego ryżu dodaj około 1-2 łyżek sosu z zmiksowanej zieleniny. Podawaj gorące posypane koperkiem, pestkami dyni, orzechami przystrojone kiełkami lub kwiatami.

Podsumowanie przepisu

oliwa- chlust

sól – łyżeczka