Roślinożerna Rokicka gotuje bulion warzywny z grzybami

portalwolow.pl / Makieta wioski - ujęcie z góry

Kiedy planujemy gotować pyszna zupę, często jako główny składnik występuje bulion warzywny. To podstawa i serce potrawy. To dzięki niemu zupa/gluasz czy gesty sos głębokiego i bogatego smaku. Warto nauczyć się robić własny bulion. Odstawić w kąt kupne buliony w kostkach, niekiedy pełne niepotrzebnej chemii.|Kiedy planujemy gotować pyszna zupę, często jako główny składnik występuje bulion warzywny. To podstawa i serce potrawy. To dzięki niemu zupa/gluasz czy gesty sos głębokiego i bogatego smaku. Warto nauczyć się robić własny bulion. Odstawić w kąt kupne buliony w kostkach, niekiedy pełne niepotrzebnej chemii.|Kiedy planujemy gotować pyszna zupę, często jako główny składnik występuje bulion warzywny. To podstawa i serce potrawy. To dzięki niemu zupa/gluasz czy gesty sos głębokiego i bogatego smaku. Warto nauczyć się robić własny bulion. Odstawić w kąt kupne buliony w kostkach, niekiedy pełne niepotrzebnej chemii.|Kiedy planujemy gotować pyszna zupę, często jako główny składnik występuje bulion warzywny. To podstawa i serce potrawy. To dzięki niemu zupa/gluasz czy gesty sos głębokiego i bogatego smaku. Warto nauczyć się robić własny bulion. Odstawić w kąt kupne buliony w kostkach, niekiedy pełne niepotrzebnej chemii.
Domowy bulion to prosta sprawa. Nie ma dla niego konkretnej zasady. Bulion to intensywny wywar z warzyw. Podczas gotowania na małym ogniu warzywa powoli wydobywają z siebie soki, tworząc mocną esencję. Bulion warzywny możemy skomponować z dowolnie wybranych warzyw, pamiętając, by były świeże, sezonowe i lokalne.  

reklama

Składniki
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • fenkuł 1/2
  • por 1/2
  • biała kapusta 1/4
  • suszone grzyby 5-6 plastrów
  • pieczarki 4 sztuki
  • seler 1/2
  • jabłko z skórką 1/2
  • cebula 1 duża
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • jałowiec 3 jagody
  • lubczyk suszony 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • wino białe 1/2 szklanki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • oliwa 2 łyżki
  • woda 2 litry
Sposób przygotowania
  • Cebulę w całości postaw na ogniu kuchenki. Skórka powinna się mocno przyrumienić, a nawet palić.
  • Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Przełóż do garnka. Dodaj cebulę.
  • Dodaj przyprawy. Czosnek zgnieć nożem i w całości, nieobrany dodaj do warzyw.
  • Dodaj wino i wodę. Dodaj oliwę.
  • Przykryj i postaw na małym ogniu.
  • Niech bulion delikatnie bulgocze przez 3-4 godziny.  Pod koniec dodaj jasny sos sojowy.
  • Dobrze odcedź warzywa.
  • Bulion jest gotowy do użycia.
  • Jeśli nie zużyjesz całości, zamroź go.

Po tak długim gotowaniu warzywa z bulionu powinny mieć jałowy smak. To dlatego, że wszystko, co najlepsze, zostało w bulionie. Niestety w ferworze gotowania zapomniałam zrobić zdjęcia rozgotowanych warzywek.
Pamiętajcie, ważne jest, by bulion delikatnie gotował się pod przykryciem.