1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka cytrusowa z żurawinami i sosem chilli

Składniki
  • ziarna sezamu 1 łyżka
  • pomarańcze 4 sztuki
  • grejfruty rożowe 2 sztuki
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • cykoria (środek) 150 g
  • żurawina suszona 100 g
  • sok z jednej limonki
  • płynny miód 1-2 łyżeczki
  • suszone mielone chili 1 duża szczypta
  • olej z orzechów włoskich 2 łyżki
Sposób przygotowania
  1. Sezam prażymy na małej patelni, zdejmujemy z ognia i odkładamy na talerz.
  2. Pomarańcze i grejpfruty obieramy i filetujemy. Wyciekający sok zbieramy do miseczki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Cykorię myjemy i suszymy, a następnie rwiemy liście na mniejsze kawałki.
  3. Aby stworzyć sos, mieszamy sok z limonki z pozostałym sokiem z cytrusów, miodem, chilli, solą i olejem z orzechów włoskich.
  4. Cykorię rozkładamy na talerzach, mieszamy cytrusy z cebulą i żurawiną i nakładamy na cykorię. Polewamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonym sezamem.
Podsumowanie przepisu
 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze