1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Składniki
  • żurawina świeża 150 g
  • cukier 60 g
  • ryż długoziarnisty 125 g
  • filety z piersi kurczaka 2 sztuki
  • olej roślinny 3 łyżki
  • seler naciowy 2 gałązki
  • świeży ananas 150 gr
  • imbir kawałek wielkości orzecha włoskiego
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta cukru
  • orzechy włoskie 20 gr
Sposób przygotowania
  1. Przebieramy żurawinę, myjemy i wkładamy do rondelka, zalewając 4-5 łyżkami wody i dosypując cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się na kawałki. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą i pozostawiamy, aż będzie dobrze odcedzony.
  3. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju i pieczemy filety około 12-15 minut, przewracając co jakiś czas. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Seler myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Ananasa kroimy w kostkę.
  5. Obieramy imbir i ścieramy na tarce. Sok z cytryny przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodajemy pozostały olej oraz imbir. Siekamy orzechy.
  6. Ryż mieszamy z sosem imbirowym, dodajemy seler, ananasa, orzechy. Luźno rozprowadzamy żurawinę. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na przygotowanej sałacie. ryżu. Całość można udekorować listkami z selera naciowego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze