Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki:

  • ugotowana kasza gryczana (najlepiej nieprażonej) 1 szklanka
  • zwięzła bryndza ok. 100 g
  • ogórek wężowy, bez pestek, pokrojony w drobną kostkę 1 sztuka
  • średnie pomidory, bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę 2 sztuki
  • posiekany szczypiorek z dymki
  • posiekana natka pół pęczka
  • mięta, porwana na drobne kawałki kilka listków
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • olej rydzowy (tłoczony na zimno), ew. lniany 3-4 łyżki
  • miód gryczany 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

10 października 2013 Kuchnia sylwester.ciach
123rf.com
Zdaniem dietetyków najzdrowsza jest kasza gryczana. Co ciekawe, jest też ona najbardziej popularna w Polsce.

Jej intensywny, dominujący smak, który wielu zniechęca, to efekt prażenia. Można kupić wersję nieprażoną, która jest zdecydowanie subtelniejsza. W porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia fosforu oraz kwasu foliowego. Jednocześnie ma dwa razy więcej potasu i manganu, do 20 razy więcej magnezu, dwa razy więcej żelaza i cztery razy więcej cynku i witaminy B1, B6 niż kasza jęczmienna. Jest bogata w rutynę i inne przeciwutleniacze. Świetnie działa na naczynia krwionośne, reguluje poziom cukru i poprawia samopoczucie. Jest też bogatym źródłem błonnika – z tego powodu jednak nie powinny jej jeść osoby cierpiące na chorobę wrzodową.

Sałatka z kaszą gryczaną


Sposób przygotowania:

  • Warzywa i zioła połącz z kaszą.
  • Ocet, olej, miód oraz sól i pieprz wymieszaj, wstrząsając energicznie w zakręconym słoiczku.
  • Polej powstałym sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Posyp pokruszoną bryndzą.
Smacznego!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI