Sałatka z kaszą gryczaną

123rf.com

Zdaniem dietetyków najzdrowsza jest kasza gryczana.
Co ciekawe, jest też ona najbardziej popularna w Polsce.
|Zdaniem dietetyków najzdrowsza jest kasza gryczana.
Co ciekawe, jest też ona najbardziej popularna w Polsce.
|Zdaniem dietetyków najzdrowsza jest kasza gryczana.
Co ciekawe, jest też ona najbardziej popularna w Polsce.
|Zdaniem dietetyków najzdrowsza jest kasza gryczana.
Co ciekawe, jest też ona najbardziej popularna w Polsce.

Jej intensywny, dominujący smak, który wielu zniechęca, to efekt prażenia. Można kupić wersję nieprażoną, która jest zdecydowanie subtelniejsza. W porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia fosforu oraz kwasu foliowego. Jednocześnie ma dwa razy więcej potasu i manganu, do 20 razy więcej magnezu, dwa razy więcej żelaza i cztery razy więcej cynku i witaminy B1, B6 niż kasza jęczmienna. Jest bogata w rutynę i inne przeciwutleniacze. Świetnie działa na naczynia krwionośne, reguluje poziom cukru i poprawia samopoczucie. Jest też bogatym źródłem błonnika – z tego powodu jednak nie powinny jej jeść osoby cierpiące na chorobę wrzodową.

reklama

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki
  • ugotowana kasza gryczana (najlepiej nieprażonej) 1 szklanka
  • zwięzła bryndza ok. 100 g
  • ogórek wężowy, bez pestek, pokrojony w drobną kostkę 1 sztuka
  • średnie pomidory, bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę 2 sztuki
  • posiekany szczypiorek z dymki
  • posiekana natka pół pęczka
  • mięta, porwana na drobne kawałki kilka listków
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • olej rydzowy (tłoczony na zimno), ew. lniany 3-4 łyżki
  • miód gryczany 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  • Warzywa i zioła połącz z kaszą.
  • Ocet, olej, miód oraz sól i pieprz wymieszaj, wstrząsając energicznie w zakręconym słoiczku.
  • Polej powstałym sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Posyp pokruszoną bryndzą.

Smacznego!