Sałatka z kaszą jaglaną i ciecierzycą

Bogdan Biały

reklama

Składniki
  • kasza jaglana szklanka
  • ciecierzyca pół szklanki
  • pomidor
  • kukurydza 1/2 puszki
  • płatki migdałowe
  • kolendra kilka listków
  • kostka rosołowa warzywna 1/2
Sposób przygotowania

Przygotować wcześniej ciecierzycę – moczyć w wodzie conajmniej 8 godzin, następnie ugotować (ok.25 min), lub wykorzystać gotową do spożycia ciecierzycę z puszki.

Ugotować kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody z dodatkiem kostki rosołowej, na sypko. Po wystudzeniu wymieszać z ciecierzycą, pokrojonym w kostkę pomidorem i kukurydzą.

Teraz najważniejsze – prażone płatki migdałowe! (ominięcie tego kroku pozbawi sałatkę całego uroku!) Na małej patelni zrumienić płatki migdałów. Posypać nimi sałatkę. Całość przybrać kolendrą. Smacznego!

Podsumowanie przepisu

Dobrze znana zielonolubnym ciecierzyca w nietypowym zestawieniu 😉