Składniki
- kasza jaglana szklanka
- ciecierzyca pół szklanki
- pomidor
- kukurydza 1/2 puszki
- płatki migdałowe
- kolendra kilka listków
- kostka rosołowa warzywna 1/2
Sposób przygotowania
Przygotować wcześniej ciecierzycę - moczyć w wodzie conajmniej 8 godzin, następnie ugotować (ok.25 min), lub wykorzystać gotową do spożycia ciecierzycę z puszki.
Ugotować kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody z dodatkiem kostki rosołowej, na sypko. Po wystudzeniu wymieszać z ciecierzycą, pokrojonym w kostkę pomidorem i kukurydzą.
Teraz najważniejsze - prażone płatki migdałowe! (ominięcie tego kroku pozbawi sałatkę całego uroku!) Na małej patelni zrumienić płatki migdałów. Posypać nimi sałatkę. Całość przybrać kolendrą. Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Dobrze znana zielonolubnym ciecierzyca w nietypowym zestawieniu ;)