Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sałatka z pieczoną wołowiną, sałatą rzymską, rukolą i czerwoną cebulą

Składniki:

  • rumsztyk/rostbef/antrykot z dobrej wołowiny QMP 500 g
  • pomidorki koktailowe duża garść
  • sałata rzymska 1/2 główki
  • rucola duża garść
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • pieprz, sól
  • rozmaryn, tymianek
  • sos vinaigrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 1 duży ząbek czosnku, 1 mały pęczek natki pietruszki, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku

27 czerwca 2013 Kuchnia sylwester.ciach
Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Sposób przygotowania:

Wołowinę przyprawiamy, nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem. Obsmażamy mięso na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka minut. Następnie wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy w temperaturze 80 stopni przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i odstawiamy mięso na ok 5 minut. Następnie kroimy wołowinę w niezbyt grube plastry i układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na dwie części. Układamy obok upieczonej wołowiny. Wcześniej opłukaną i osuszoną, sałatę rzymską rwiemy na większe kawałki i mieszamy z rukolą . Układamy na talerzu. Czerwoną cebulkę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy sałatę z rukolą. Całość polewamy sosem vinaigrette z natką pietruszki i czosnkiem.

Podsumowanie

   

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI