Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

kikkoman

„Sos sojowy jest moim faworytem, bo dzięki okrągłemu smakowi ma szerokie wykorzystanie w kulinariach.” – odpowiada Grzegorz Łapanowski, kucharz oraz przedstawiciel marki Kikkoman w Polsce|„Sos sojowy jest moim faworytem, bo dzięki okrągłemu smakowi ma szerokie wykorzystanie w kulinariach.” – odpowiada Grzegorz Łapanowski, kucharz oraz przedstawiciel marki Kikkoman w Polsce|„Sos sojowy jest moim faworytem, bo dzięki okrągłemu smakowi ma szerokie wykorzystanie w kulinariach.” – odpowiada Grzegorz Łapanowski, kucharz oraz przedstawiciel marki Kikkoman w Polsce|„Sos sojowy jest moim faworytem, bo dzięki okrągłemu smakowi ma szerokie wykorzystanie w kulinariach.” – odpowiada Grzegorz Łapanowski, kucharz oraz przedstawiciel marki Kikkoman w Polsce|„Sos sojowy jest moim faworytem, bo dzięki okrągłemu smakowi ma szerokie wykorzystanie w kulinariach.” – odpowiada Grzegorz Łapanowski, kucharz oraz przedstawiciel marki Kikkoman w Polsce

reklama

Składniki
  • rukola garść
  • mała czerwona cebula 1
  • boczniaki kilka
  • średnie pieczarki kilka
  • duży pomidor 1
  • prażone orzechy laskowe kilkanaście
  • purpurowa bazylia kilka listków
  • Sos:
  • dobra musztarda 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • sos sojowy Kikkoman 2 łyżki
  • olej rzepakowy 10 łyżek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
  • Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski.
  • Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej).
  • Wszystkie składniki  wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Przygotowanie sosu: Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję.