Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Ser provolone w ziołach zapiekany z owocami nispelo, szynką dojrzewającą i pomidorkami cherry

Składniki:

  • ser Provolone
  • owoc Nispelo
  • szynka dojrzewająca / jamon
  • pomidorki cherry
  • papryczka jalapenio
  • szczypior
  • oregano
  • sól


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

1. Krążek sera Provoleone obtaczamy w ziołach (ja wybrałam oregano). Lekko wklepujemy je w skórkę sera z obu stron. Tk przygotowany ser umieszczamy w całości w naczyniu do zapiekania. 2. Owoce Nispelo obieramy ze skóry, usuwamy pestki. Kroimy w paski, którymi pokrywamy ser. 3. Szynkę dojrzewającą kroimy w drobne kawałki, układamy na owocach. Podobnie z pomidorkami cherry. Na wierzchu umieszczamy papryczkę jalapenio w całości. 4. Danie możemy delikatnie dosolić, aby wzmocnić smak soków, które w trakcie zapiekania puszczą owoce i pomidory. 5. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, podajemy z bagietką zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Podsumowanie

Bazę dania stanowi Provolone Dulce, czyli łagodna odmiana sera. Ten włoski przysmak łatwo topnieje, dlatego stanowi idealną podstawę do wszelkich dań, które podajemy na gorąco. Odmiana dulce jest wyrazista, ale jednocześnie delikatna w smaku, dlatego otrzymane danie zachowuje cały bukiet aromatów, bez dodatkowych przypraw.

POLECANE KSIĄŻKI