Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego

reklama

Składniki
  • serki homogenizowane o smaku waniliowym 3 małe kubeczki
  • kompot z wiśni albo sok z wisni 250 ml
  • wiśnie wydrylowane 1 szklanka
  • biały rum 100 ml
  • rodzynki 2 łyżki
  • skórka otarta z pomarańczy 1/4 skórki pomarańczy
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • świeże listki mięty kilka sztuk
Sposób przygotowania

Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy w rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy żelatynę  1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z rozpuszczoną żelatyną wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki). Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w szklance gorącego kompotu/soku. Dobrze mieszamy i studzimy.  Dodajemy do tej galaretki wiśnie.Gotową galaretkę wlewamy na wierzch salaterek w których od kilkunastu minut tężeje serek. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno salaterki z deserem zanurzamy w gorącej wodzie na 2 sekundy i wykładamy deser na talerz. (moczenie salaterki w gorącej wodzie pomaga przy wyciąganiu serka z naczynia). Można pomóc sobie nożem. Deser dekorujemy listkami mięty, wisienkami oraz kompotem. 

Podsumowanie przepisu

Pomysł na pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno 🙂