Słodki flan w pięciu krokach

reklama

Składniki
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 100 g
  • jajka 4 szt
  • masło 40 g
  • mleko / schłodzone 500 ml
  • wanilia
  • szklanka cukru do karmelu
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 45 min.

1. Mleko zagotuj z laską wanilii, którą usuń po schłodzeniu. Masło rozpuść.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.

3. Szklankę cukru roztop na patelni o grubym dnie. Wypełnij karmelem dno naczynia do pieczenia.

4. Dokładnie zmiksuj jajka z cukrem. Stopniowo dodaj mąkę i masło, na koniec wlewając powoli zimne mleko. Mieszaj, aż składniki połączą się w gładką masę.

5. Przelej ją do przygotowanego naczynia z karmelem i piecz przez 45 minut. Wystudzony deser wstaw na 2 godziny do lodówki.

Podsumowanie przepisu

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, wymaga jedynie ciut cierpliwości podczas łączenia składników, które mają tworzyć jednolity krem.