Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Smaczne Ujęcie: czy liczy się aparat?


Każdy fan fotografii, chcący zgłębić swoją wiedzę sięga do książek i czasopism. Autorzy jednych przekonują, że w fotografii liczy się „myślenie, a nie drogi sprzęt”, z innych dowiemy się że dobry aparat wiele ułatwi i pozwoli rozwinąć skrzydła.

W każdej z tych opinii jest dużo prawdy. Według mnie podstawą jest dobre poznanie swojego aparatu, niezależnie od tego czy jest to sprzęt profesjonalny, czy amatorski. Z czasem poznasz wszystkie możliwości aparatu, jego plusy i minusy. Podstawa to praktyka. Fotografuj dużo, w każdych warunkach, bez względu czy jest to dobrze wyposażone studio, maleńka kawiarnia, czy zatłoczone targowisko. Koziser3 Na początku Waszej drogi z fotografią kulinarną nie polecam inwestowania w nowy aparat, ten którym fotografujecie piękne widoki na wakacjach w zupełności wystarczy. Mniej profesjonalny sprzęt ma wiele plusów: uczy myślenia i radzenia sobie w ekstremalnych sytuacjach oświetleniowych, posiada bardzo dobrze rozwinięte systemy automatyczne, które można porównać do naszej intuicji oraz wbudowane lampy błyskowe, które odpowiednio użyte pomogę pięknie doświetlić zdjęcie. Koziser2 Część z Was zapewne dysponuje już lustrzankami.  I w tym przypadku będę namawiała Was do częstej praktyki, która zaowocuje pięknymi ujęciami. Koziser1 Opis zdjęć: Canon5D, obiektyw 50 mm, przysłona 2,8 czas naświetlania 1/60 s, ISO 200, światło dzienne odbite.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI