Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Smaczne Ujęcie: kompozycja


Michał Kukawski / Bejrut
Oglądając współczesne magazyny lub obrazy wielkich malarzy zastanawiam się, co sprawia, że jedne dzieła przykuwają uwagę, a obok pozostałych przechodzimy obojętnie. Temat? Forma? A może jednak kompozycja? Podobnie jak w malarstwie czy architekturze, w fotografii obowiązuje kilka zasad kompozycji, którymi powinniśmy się kierować. Poznajmy niektóre z nich.

Jedną z najważniejszych reguł dotyczących kompozycji obrazu jest trójpodział. Dzielimy obraz na trzy równe części w pionie i trzy w poziomie, a na przecięciu tych linii umieszczamy mocne punkty naszego zdjęcia. Tak rozplanowana kompozycja skupi uwagę odbiorcy i sprawi, że nasza fotografia  będzie harmonijna. Kolejnym narzędziem , które pozwala „manipulować” kompozycją jest głębia ostrości. Fotografując trzy babeczki jagodowe i umieszczając je w różnych punktach obrazu możemy narzucić odbiorcy, który deser jest głównym elementem zdjęcia, a który uważamy za mniej istotny. Eksperymentujmy. Zasady dotyczące portretu, krajobrazu czy reportażu nie zawsze sprawdzają się w fotografii kulinarnej i odwrotnie. Fotografując jedzenie często stosuje się kadr centralny, aby skupić uwagę widzę na detalach i formie potrawy, natomiast fotografując ludzi unikamy centralnej kompozycji – zdjęcie staje się wtedy zbyt oczywiste i mało interesujące. Umiejętne łamanie zasad kompozycji, może dać ciekawy, oryginalny efekt.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI