Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Smaczne Ujęcie: przysłona


Jeśli chcemy poznać tajniki fotografii (nie tylko kulinarnej), powinniśmy poznać kilka niezbędnych pojęć, dzięki którym przestajemy działać automatycznie i zaczynamy fotografować świadomie. Pierwszym z nich jest przysłona.

Przysłona to część obiektywu odpowiadająca za ilość światła, która dociera do matrycy lub – w przypadku aparatów analogowych – kliszy. Zasadę działania tego mechanizmu można porównać do reguł funkcjonowania ludzkiego oka. Im więcej światła dociera do miejsca w którym się znajdujemy, tym nasza źrenica jest mniejsza. Kiedy jest go mniej, źrenica musi się rozszerzyć aby obraz, który widzimy był odpowiednio naświetlony. Przysłonę określamy literą „f” i liczbą – im jest ona większa, tym mniej przepuszcza światła. Przykładowo f/11 to przysłona, której używamy przy bardzo dobrych warunkach oświetleniowych. Natomiast przysłony f/1,8 używamy w gorszym oświetleniu. Zakres przysłony zależy od obiektywu jaki posiadamy. Obiektywy stałoogniskowe najczęściej są obiektywami jaśniejszymi, zoomy mają natomiast mniejszy zakres przysłony. To jaką zastosujemy przysłonę jest także jednym z czynników wpływających na głębię ostrości. Im przysłona jest mniejsza czyli f/8, f/11, f/22 tym głębia będzie większa czyli obraz stanie się niemal w całości ostry. Jeżeli zastosujemy przysłonę większą, głębia będzie mniejsza, i część obrazu pozostanie rozmyta. Poniżej znajdziecie 4 fotografie. Każda jest wykonana przy podobnych parametrach z tej samej odległości, zmienia się jedynie wartość przysłony. Mam nadzieję, ze wykonacie takie ćwiczenie w domu i zaobserwujecie mechanizm działania przysłony a także to jaki ma wpływ na plastykę obrazu.   Zdjęcie 0 Przysłona f/11 0-kopia Zdjęcie 1 Przysłona f/8 1 Zdjęcie 2 Przysłona f/4 2 Zdjęcie 3 Przysłona f/1,8 3-kopia  


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI