Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Smaczne Ujęcie:czułość ISO


Fotografując potrawy pewnie znajdziecie się w sytuacji, kiedy po prawidłowym ustawieniu przysłony oraz czasu otwarcia migawki nasz kadr będzie nadal zbyt ciemny. Wówczas z pomocą przyjdzie nam czułość ISO, pojęcie to jest ostatnim, jakie musimy poznać, aby nasze fotografie były prawidłowo naświetlone.

Czułość ISO to inaczej czułość matrycy bądź kliszy na światło. Jest ona wyrażana w stopniach od 50 do 1200, w zależności od modelu aparatu, na którym pracujecie. Zasada jest jedna, im miejsce w którym fotografujemy jest ciemniejsze tym ISO musi być wyższe, w klimatycznej restauracji z małą ilością światła zastosujemy czułość 400; 800 natomiast jeżeli będziemy fotografować rodzinny piknik wówczas wartość ISO wyniesie 100; 200. Czułość ISO ma znaczny wpływ na jakość naszej fotografii, przy małych wartościach (50;100;200) nie ma to znaczenia. Użycie wyższych wartości (400; 800;1600) może spowodować powstanie szumu, czyli nasze zdjęcie będzie składało się z widocznych mikro punktów. Poniżej widzimy 3 fotografie, w których przysłona i czas otwarcia migawki są takie same, zmienia się jedynie ISO. Zaobserwujmy, jaki ISO ma wpływ na jakość obrazu oraz jego prawidłowe naświetlenie. 3 2 1 1) ISO 100 2) ISO 400 3) ISO 800:      


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI