Śniadania Jadłonomii: koktajl truskawkowy z migdałami

Jednym z największych dziwactw w mojej kuchni jest z całą pewnością moja zamrażarka – oprócz mrożonych kostek bulionowych i aptecznych pojemników z zamrożonym pesto zawsze piętrzą się w niej góry obranych ze skóry, mrożonych bananów.
Żeby zrozumieć fenomen mrożonego banana wystarczy spróbować raz koktajlu z jego dodatkiem. W niczym nie przypomina on zwyczajnego bananowego szejka – jest bardzo aksamitny, nie za słodki i idealnie kremowy. Można dodać go do mrożonej kawy, zmiksować z czekoladą albo połączyć go z truskawkami i migdałami.  

reklama

Składniki
  • truskawki szklanka
  • zamrożony banan 1 sztuka
  • mleko migdałowe szklanka
  • płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania

Banana pokroić na kilka mniejszych kawałków, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Gotowy koktajl posypać płatkami migdałowymi.

Podsumowanie przepisu
płatki migdałów do posypania