Śniadania Jadłonomii: naleśniki owsiane z serkiem migdałowym

Kiedy opowiadam znajomym o weganiźmie, najczęściej robią wielkie oczy i pytają -Ale co z naleśnikami? Na szczęście takie pytanie to łatwizna, bo wegańskie naleśniki są równie proste i dobre co te tradycyjne, a możliwości ich nadzienia jest bez liku.
Oprócz wszystkich fantastycznych dżemów, powideł i konfitur wegańskie naleśniki można zjeść także z twarożkiem zrobionym z migdałów. Migdały wystarczy namoczyć a następnie zmiksować z odrobiną mleka roślinnego i soku z cytryny, który zakwasza migdały i nadaje im charakterystycznego twarogowego posmaku. Do tego jeszcze garść truskawek, trochę słodu lub wanilii i gotowe!

reklama

Przepis:
Serek migdałowy z truskawkami:
Składniki
  • płatków migdałowych, zalanych wrzątkiem i odstawionych na trzy godziny 1 szklanka
  • mleko roślinne 1/3 szklanki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • syrop z agawy łyżka
  • truskawki (lub inne owoce sezonowe) pół szklanki
Sposób przygotowania
1. Namoczone migdały odcedzić i przełożyć do naczynia blendera. Dodać pozostałe składniki i blendować przez 1 – 2 minuty aż do usykania gładkiego twarożku.
2. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wmieszać w twarożek. Gotowy twarożek nałożyć do naleśników i zawinąć je w ulubiony sposób.
Podsumowanie przepisu