Śniadania Jadłonomii: naleśniki z mąką z ciecierzycy

Jesienią smażę stosy złotych placków z dynią, zimą wybieram cienkie naleśniki z cynamonem a wiosną desperacko wyskrobuję resztki konfitur z dna słoika. Za to w lecie smażę swoje ulubione naleśniki z mąką z ciecierzycy i po prostu posypuję je ulubionymi owocami i syropem klonowym – nic więcej im nie potrzeba.

reklama

Składniki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szklanki
  • mąka z ciecierzycy 1/2 szklanki
  • mleko ryżowe 2 1/2 szklanki
  • olej dwie łyżki
  • sól szczypta
  • stewia kilka kropel
Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszać z solą, następnie dodać mleko, olej oraz stewię i wszystko wymieszać trzepaczką na lśniące ciasto naleśnikowe.

2. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju do pierwszego naleśnika, wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor z obydwu stron. Jeść polane syropem klonowym z sezonowymi owocami, więcej nie potrzeba.

Podsumowanie przepisu