Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Burak pieczony z jabłkiem według Sobczak

Składniki:

  • burak 2 sztuki
  • jabłko 2 sztuki
  • sok jabłkowy (mętny, naturalny, bez cukru) 100 ml
  • pieprz czarny szczypta
  • różowa sól szczypta
  • cytryna sok z ćwiartki cytryny
  • natka pietruszki
  • kozieradka szczypta
  • olej lniany lub sezamowy 2 łyżki

11 kwietnia 2013 Sobczak qma kasze Maia Sobczak
Wiosna zajrzała do nas przez okno dachowe a potem zaśpiewała przez komin w łazience. Rozświetliła całą kuchnię i przejrzała się w starym, kryształowym lustrze po mojej babci. Z lustra przeskoczyła na ciemne kryształy na żyrandolu a z nich psotnikami pokolorowała przedpokój.

Jest ślicznie. Bujam się w soczystym hamaku, odpychając się od ściany bosą stopą. Przymykam oczy i skąpana w śpiewie z komina cieszę się że jest to wszystko. Jestem wdzięczna za wszystko co mnie dziś spotkało. Chłonę to boskie uczucie. Jestem tu i teraz. Z zamkniętymi oczami, w hamaku jak w bezpiecznym łonie, ze słońcem na twarzy i z ciszą miasta za oknem. Jednym uchem słyszę jak klucz chrobocze w zamku. Są chłopaki, w samą porę. – Mama? – słyszę pytający głos. – Jestem na górze, choć przytul się i daj mi buziaka – wołam i próbuję wygramolić się z hamaka. Na schodach, z blond lokiem czai się Misiowy. Wyskakuje na mnie z różdżką. – Jestem zwyciężycielem!!!! – wrzeszczy, wpychając mnie z powrotem do mojego kokonu. – O rany, ale jesteś silny – komentuję z pasiastych głębin. – Pewnie, tacy są zwyciężyciele, – stwierdzając jakże oczywisty fakt zagląda do piekarnika i pyta – co tam masz? daj mi, jestem głodny na to czerwone. Gramolę się drugi raz, tym razem z sukcesem. Wyciągam z piecyka naczynie w kolorowe grochy. – Jesteście w samą porę, już dawno gotowe. Myślałam, że będziecie odrobinę wcześniej – dodaję. – Miałem swoje ważne sprawy w pracy – Misiowy rzuca mi przez ramię z pełną powagą – bawiłem się, sama rozumiesz….   Właściwie, to rozumiem. Też się dobrze bawiłam. Burak pieczony z jabłkiem

Sposób przygotowania:

Obranego buraka kroję na pół i potem w paski. Jabłko kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne. Układam w naczyniu żaroodpornym na przemian. Polewam sokiem jabłkowym, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i dodaję szczyptę soli. Zawijam w folię żaroodporną i wstawiam na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Po upływie tego czasu, sprawdzam czy buraki są już miękkie. Jeśli tak, przekładam na półmisek, posypuję poszatkowaną natką pietruszki, wciskam sok z ćwiartki cytryny. Mieszam delikatnie, dodaję szczyptę kozieradki i 2 łyżki oleju sezamowego. Proste, kolorowe i idealne na wiosenną kolację.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI