1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kobieca marchewkowa z kokosem Sobczak

O jeju ale dziś jest pięknie, westchnęłam w myślach patrząc jak słońce głaszcze całą moją kuchnię i rozprasza kolorowe refleksy przez dymione kryształy w starym żyrandolu. Chce się żyć i zdecydowanie chce się gotować!

Nie ma co, idę na szoping towarzyski w poszukiwaniu nowych inspiracji. Prawda jest taka, że jedzenie samo do nie mówi...a może szepce mi do ucha? Widzę soczyste jabłko, jego delikatna i pachnąca skórka wzywa mnie kusząco....nie mogę się oprzeć. Wącham, przymykając oczy a pod powiekami zaczyna mi się śnić... pachnąco i pięknie. Już jestem w lekkiej sukience, stopy dotykają zroszonej trawy a słońce delikatnie całuje moją skórę na ramieniu, bardzo piegowatym ramieniu. Takim letnim i brzoskwiniowym o zapachu letniej skóry. Ptaki śpiewają, rosa głaszcze a drzewa kołyszą pachnącymi jabłkami... jest bosko, nie otwieram oczu, chcę się jeszcze karmić tą energią. - Pani weźmie te marchewke, z kopca jeszcze ale nie pryskana – zachęca właścicielka straganu. Urocza, szczera i doświadczona osoba. Jej twarz ubrana jest w szeroki, miły życiowy uśmiech. Takiej energii szukam! - Biorę kilogram. Albo poproszę dwa - będzie dla Mirosławy. Wszyscy się wzmocnimy tą pani marchewką pani Stefanio! - mówię ciesząc się w głos. - A co pani będzie z tej marchewki robić? - pyta mnie głos zza moich pleców. - Zupę, zupę marchewkową z kokosem i kolendrą. - odpowiadam zdecydowanie, choć właściwie w tej sekundzie wymyśliłam co z tego pomarańczowego warzywa będzie. To się nazywa inspirująca kobieca energia a może po prostu WIOSNA? - Dziękuję i szalenie pięknego dnia życzę! - dodaję, regulując rachunek u Pani Stefanii.   Niesamowita, silna kobieta. Tak jak MY wszystkie : córki, matki, ciotki, przyjaciółki !  

Składniki
  • marchewka (zimowa z kopca) 6-7 sztuk
  • ziemniaki małe 3
  • cebula biała 1 duża sztuka
  • czosnek ząbek
  • różowa sól szczypta
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • nasiona kolendry szczypta
  • liście cytrynowe 3 sztuki
  • kurkuma szczypta
  • śmietana kokosowa 3 łyżki
  • sok z cytryny kilka kropli
  • świeża kolendra pęczek
Sposób przygotowania
Obieram cebulę i czosnek, kroję dość drobno i wrzucam do garnka. Dodaję nasiona kolendry, pieprz i szczyptę soli. Następnie liście cytrynowe i mieszam. Po chwili w garnku ląduje szczypta kurkumy, pokrojone na 4 marchewki i ziemniaki. Podduszam warzywa przez 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliły.  Dodaję odrobinę pieprzu i zalewam warzywa wodą, tak na 5-6 cm. Zostawiam na średnim ogniu aż zmiękną. Następnie dodaję kilka kropli cytryny, kieliszek wrzątku i 3 łyżki śmietany kokosowej mieszając. Próbuję i jeśli zupa jest za mało słona można dodać szczyptę soli.   Podaję w misce z garścią świeżej kolendry. Zupa jest fajnie kremowa, lekko słodka i ślicznie marchewkowa. Henryk zazwyczaj dolewa sobie łyżeczkę sosu sojowego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze