Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Maja Sobczak i jej dzień dobry

Składniki:

  • brokuł cały
  • migdały w płatkach solidna garść
  • masło 2 łyżki
  • ser feta z mleka owczego z dodatkiem koziego
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny kilka kropli
  • bazylia

Zastanawiam się, co by tu zrobić, żeby dzień rzeczywiście był dobry. Zaklinam rzeczywistość przy każdej okazji, myślę że przy dobrych wiatrach wypowiadam zaklęcie ze 100 razy dziennie. „Dzień dobry” mówię do męża, kiedy tylko uchyli zaspane oko lub da mi sygnał że już nie śpi. Witam tak Hugisława, który rano wczłapuje do naszej sypialni całkowicie jeszcze zaspany, panią w sklepie, sąsiadkę na schodach i panią w przedszkolu. Dozorcę, pana ochroniarza i całą rzeszę napotkanych ludzi.

Nawet do Miry krzyczę „dzień dobry” z daleka, jak tylko wejdę do stajni.  Odpowiada mi swoim cudownym rżeniem, co w wolnym tłumaczeniu oznacza odwzajemnioną uprzejmość. Niestety klątwa nie zawsze działa. Nie wiem dlaczego? Wczoraj działała a dziś nie. Może to intonacja głosu albo wykonałam jakiś niepotrzebnie kasujący zaklęcie gest? Nie wiem, ale przyjrzę się temu zagadnieniu dokładniej. Chłopaki szykują się już do wyjścia. Pytam szybko, schodząc na dół co chcą zjeść dziś na obiad. Pierwszy odpowiada Misiowy: – Ja chcę zielone drzewka i te płatki… Zrobisz dla mnie jak znajdziesz w sklepie ? – pyta, patrząc  mi głęboko w oczy. – Oczywiście, będą drzewka – opowiadam i przymykam otwarte w pół słowa usta Henryka. Pewnie miał nieco inny pomysł ale kto pierwszy ten lepszy. Jeszcze całusy na odchodne. Misiowy odwraca się, podchodzi do mnie jeszcze raz, całuje mnie w biodro i mówi: – Pocałowałem cię w szlafrok mamusiu, żebyś miała dobry dzień! To takie proste, dlaczego na to wcześniej nie wpadłam?!

Sposób przygotowania:

Brokuł gotuję na parze, tak żeby nadal był lekko twardy. Gotowy wykładam na spory półmisek. Dużą garść migdałów w płatkach prażę na suchej patelni aż będę miały złoty kolor i piękny zapach. Zestawiam patelnię z ognia i dodaję 2 łyżki masła, czekam aż się rozpuści i polewam całością brokuł. Fetę kroję na niewielkie kawałki i przekładam na brokuły z migdałami. Całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem, odrobiną cytryny i opcjonalnie świeżą bazylią. Podaję ciepłe, choć na zimno też jest pyszne!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI