Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sobczak: Ale kasza!

Składniki:


  • pęczak kubek

  • białe półsłodkie wino 1/2 kubka

  • olej kokosowy 1/2 łyżeczki

  • czarny pieprz 1/4 łyżeczki

  • czosnek 2 ząbki

  • lubczyk płaska łyżeczka

  • śliwki 3-4

  • kolendra garść

  • asafetyda szczypta

  • olej sezamowy łyżka

  • sezam (czarny i biały) łyżka

  • czerwone porzeczki łyżka

  • różowa sól szczypta

  • kozieradka


26 sierpnia 2013 Sobczak qma kasze redakcja
Maia Sobczak
Lubię spontan. Podchodzę do lodówki i patrzę. Rośnie tam prawdziwy, żywy i soczysty ogród. Zielone sałaty, moszczą się jak kury na lodówkowej , rozpychając się miedzy śliwkami a czerwoną porzeczką. Robią to w białych rękawiczkach, bez zbędnych komentarzy i pochrumkiwań, w ciszy.... z szacunkiem. Miło się patrzy na takie roślinne, pozytywne społeczeństwo. Agresja zero.

Sięgnę jeszcze po białe wino i olej kokosowy –  dla ochłody, bo na szczęście słońce nas jeszcze rozpieszcza. Liczę po cichu, że taki stan będzie trwał do listopada. Byłby to uroczy prezent urodzinowy dla mnie. A dla innych uśmiechniętych niech będzie słońce i ta kolorowa kasza, wytrawna, choć owocowa z liśćmi ekologicznej kolendry.

Sposób przygotowania:

  • Kaszę płuczę  na sicie.
  • Do garnka wlewam olej kokosowy i prażę  chwilę. Następnie dodaję pieprz, 1 i 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki wina. Gotuje, aż wchłonie wodę, przykrywam i odstawiam.
  • Na patelni podsmażam śliwki bez pestki, czosnek, lubczyk, asafetydę i sól.
  • Odstawiam patelnię z ognia i dokładam czerwona poprzeczkę. Wszystko dodaje do ugotowanej kaszy. Dokładam jeszcze olej, sezam i garść pokrojonej, pachnącej kolendry.
Ale dobre!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI