Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sobczak i czarny ryż z truskawkami

Składniki:

  • czarny, pełnoziarnisty ryż 1 szklanka
  • olej kokosowy 1/4 łyżeczki
  • imbir świeży 1 plasterek
  • szara reneta 2 sztuki
  • mleko sezamowe 1/2 szklanki
  • migdały w płatkach garść
  • cynamon szczypta
  • kardamon szczypta
  • truskawki garść

Zrobiło się soczyście, przyjemnie i bardzo kolorowo. Na straganach rumienią się już truskawki, nawet nasze polskie. Co prawda spod folii ale zawsze. Hugisław postanowił zmienić swój image i sam wybiera sobie skarpetki. Zazwyczaj dwie zupełnie inne. Jego stopy uśmiechają się zabawnie, jedna na zielono a druga na pomarańczowo.

Jest jeszcze opcja żółto – niebieska, zielono-szara lub wariacja z granatową stopką w delikatne paski. Cóż: jego stopy – jego dizajn. U mnie króluje mocno fioletowy z odcieniem brązu i zieleni. Bynajmniej nie przez kolorowe skarpetki. Po prostu klacz Mirosława nastąpiła mi na stopę, czyniąc mój palec grubym i kolorowym. Na szczęście mogę bez przeszkód podróżować na hulajnodze, w baletkach i z uśmiechem na twarzy. Kupiłam rano garstkę pachnących truskawek, mleko sezamowe i czarny ryż. Pędzę do domu zrobić rajskie śniadanie.  

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucam olej kokosowy i nastawiam na ogień. Ryż przepłukuję na gęstym sicie i przekładam do garnka. Chwilę podprażam, dodaję kawałek świeżego imbiru i dolewam 2,5 szklanki wody. Gotuję aż wchłonie się woda, zestawiam z ognie i nakrywam. Jabłka obieram i trę bezpośrednio do garnka na średnich oczkach. Dodaję garść migdałów, mleko sezamowe, cynamon i kardamon. Mieszam wszystko delikatnie i przekładam na miseczkę. Truskawki, pozbawione szypułek kroję na 4 i dekoruję nimi ryż.   Osobiście podaję go na śniadanie, choć można z powodzeniem serwować go za deser. Delikatny, lekko chrupie migdałami i pachnie truskawką!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI