Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sobczak i pasta słonecznikowa z pomidorem

Składniki:

  • Pestki słonecznika 1/2 szklanki (prażony)
  • limonka 1/2
  • naturalny sok jabłkowy około 50 ml
  • pomidorowy koncentrat (najlepiej domowy) 2 łyżki
  • pomidory suszone na słońcu w zalewie 4 sztuki
  • pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
  • olej sezamowy lub oliwa z rozmarynem 5 łyżek
  • różowa sól szczypta
  • cebula 1 (duszona)
  • bazylia 5-6 listków
  • woda około 50 ml

Właśnie przyszła informacja z przedszkola, że jedno z dzieci zachorowało na szkarlatynę. Nie wiem z której grupy. To chyba i tak nie ma znaczenia, w końcu dzieciaki bawią się wszystkie razem. Słabo, myślę czytając tego maila wyprawiwszy właśnie swoją latorośl do przedszkola. Liczę jednak na siłę jego organizmu, samozaparcie i wsparcie systemu odpornościowego. Delikatnie zmylonego przez wycofującą się cichaczem wiosnę.

No cóż, cała przyroda otworzyła szeroko okna, nabrała pierwszego, ciepłego wdechu…. i niechcący wpuściła przeszywające zimno do środka. Nieźle wiało, aż okna nie można było zamknąć. W końcu każdemu czasem zdarzy się pomyłka?! Wskoczyłam co sił w nogach do wozu i popędziłam, żeby skorzystać jeszcze z tego naturalnego przeciągu. Nigdy nie wiadomo co będzie jutro, więc łapczywie chwytam wiatr w żagle. W lesie było cudownie, biało i zielono. Drzewa pozrzucały już swoje białe czapy i puchate pagony. Słońce grzało już inaczej, cieplej może nawet przytulniej. Ptaki śpiewały a my galopowałyśmy, wzbudzając ziemię mocnymi uderzeniami opadających kopyt. Kto nie był niech żałuje. Nic na świecie tak nie uskrzydla. W drodze powrotnej do stajni przyjemnie otarłam się o wiosnę. Kosmate bazie pogłaskały mnie pieszczotliwie po twarzy. Tak wiem, wiem. Już czas na coś lżejszego, może pomidorowego? Ta dam! Mam zamknięte w małym słoiczku, pachnące latem, przetarte czerwone pomidory. Te są chyba maminej produkcji, poznaję po słoiku z wybitym rokiem 98. Połączę je ze słońcem zamkniętym w pestkach słonecznika, sokiem jabłkowym, limonką i pieprzem.   Będzie czerwono, słonecznie i pysznie!     Pasta słonecznikowa z pomidorami.

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika prażę na suchej patelni aż będą miały złoty odcień. Wrzucam je do wysokiego naczynia, dodaję oliwę, sok jabłkowy, duszoną cebulę, czarny pieprz, różową sól i wodę. Następnie koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, wyciśniętą limonkę i świeże listki bazylii. Za pomocą blendera miksuję wszystko na jednolitą masę. Można dodać jeszcze trochę oliwy jeśli pasta wydaje się być za sucha. Podaję ciepłą na razowej grzance z listkiem bazylii. Nie można się jej oprzeć! Będzie dobrze jeśli zostanie na drugi dzień.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI