Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Różowy i miękki kisiel Sobczak

Składniki:

  • sok z jabłek i czerwonej porzeczki 250 ml
  • sok z ciemnych winogron 300ml
  • kuzu 2,5 łyżki stołowej

Ostatni dzień 2012 roku był słoneczny, i jak na grudzień, ciepły.Wstałam wcześnie, żeby pojeździć Mirę, dopieścić i ucałować ją jeszcze raz w starym roku.

Ostatni dzień 2012 roku był słoneczny, i jak na grudzień, ciepły.Wstałam wcześnie, żeby pojeździć Mirę, dopieścić i ucałować ją jeszcze raz w starym roku.

Cichutko i z apetytem zjadłam poranną porcję rozgrzewającej owsianki, zapakowałam marchewki, jabłka i ruszyłam do garażu odpalić Łobuziaka.

Łobuziak to mały, biały samochód dzielnie przemierzający drogowe przestworza. Dostał takie imię bo to skorpion ukryty w skórze okrągłej białej owieczki.

Zresztą u nas wszystkie samochody czy zabawki mają swoje imiona.

Na przykład Hugo śpi z zielonym krokodylem Stefanem i jamnikiem Psiakiem, na poduszce z krowami albo z aniołami latającymi na niebieskich chmurach. Bardziej lubi tę z łaciatymi krowami bo jak twierdzi milej się do niej przytula.

– Mamo zobacz jakie one mają miłe, różowe cycuszki z poduszeczką. Można się do nich o taaaak mocno przytulać! – mówiąc to wciska swoją buzię z całej siły w krowie różowe “miejsce” .

Mam takie przemyślenie że pewnie upodobanie do biustu zostanie z nim na dłużej……ale cóż w końcu to mężczyzna.

Z mojego wewnętrznego świata wyrwała mnie donośna Hugowa deklaracja uwielbienia:

– Lubię różowe i miękkie i desery też. Już wiem! pomogę Ci zrobić różowy deser. Tataaaaaa!!- krzyczy – Będzie kisiel chooodź!

I dodaje pośpiesznie: – Ja poproszę w dużej misce…

I wyjścia już nie ma, szukam w szafce jakie soki zrobiłam w lecie i z jakich powstanie różowa kombinacja.

Mam jabłko z czerwoną porzeczką i z sokiem z ciemnych winogron.

Będzie pyszny, ciemnoróżowy i niesamowicie zdrowy kisiel!

Sposób przygotowania:

Odmierzam 1/3 kubeczka soku, dodaję 2,5 łyżki kuzu i oddaję do wymieszania w małe, Hugowe ręce.

Resztę soków wlewam do garnka i podgrzewam.

Do gorącego soku powoli dodaję dobrze wymieszane kuzu z sokiem i mieszam energicznie. Po około 5 minutach, kisiel stanie się bardziej klarowny.

Gotowy przelewam do salaterek i podaję ciepły.

Pycha!!

|

Odmierzam 1/3 kubeczka soku, dodaję 2,5 łyżki kuzu i oddaję do wymieszania w małe, Hugowe ręce.

Resztę soków wlewam do garnka i podgrzewam.

Do gorącego soku powoli dodaję dobrze wymieszane kuzu z sokiem i mieszam energicznie. Po około 5 minutach, kisiel stanie się bardziej klarowny.

Gotowy przelewam do salaterek i podaję ciepły.

Pycha!!


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI