Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: Leniwe Drożdżowe ze Śliwką

Składniki:

  • Ciasto
  • słodkie śliwki 600g
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • jaja XL 3 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • świeże drożdże 50g
  • letnie mleko 1 szklanka
  • olej 1 szklanka
  • sól szczypta
  • Kruszonka
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki

20 września 2013 Kuchnia Monika Stachura
Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Wpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka…lecz śliweczka wpaść nie chciała, bo śliweczka niedojrzała… Stara jak świat przedszkolna piosenka idealnie oddaje wrześniowe klimaty w mojej kuchni, z tą drobną różnicą, że śliwki są już słodziusieńkie i wręcz błagają: Zjedz nas! A czy można odmówić, gdy ktoś ładnie prosi?

Część wczoraj zakupionych owoców poszła do bezpośredniego pożarcia, a reszta skończyła w niezwykłej, bardzo leniwej drożdżówce, na którą teraz serdecznie zapraszam.


Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
  • Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej 3 szklanki mąki.
  • Drożdże rozkruszamy do szklanki z letnim mlekiem i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą.
  • Całość wylewamy na mąkę. Następnie dodajemy rozkłócone jaja. Na to wsypujemy obydwa cukry oraz sól. Teraz wlewamy olej, a na końcu wsypujemy czwartą szklankę mąki.
  • Składniki układamy warstwami, w podanej kolejności i nie mieszamy!!!!
  • Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • A o świcie :-) mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy ją warstwą śliwek (owoce kładziemy na cieście skórką do dołu). Grubo posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180C.
Kruszonka:
  • Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Całość mieszamy rękami, wgniatając masło.
  • Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę mąki; rozcieramy i lekko podrzucamy, i znowu rozcieramy, i podrzucamy. Robimy tak do chwili, aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki masła otulone mąką i cukrem pudrem. To będzie znak, że nasza kruszonka jest gotowa.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI