1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Baba Marmurkowa

Poczciwa stara babka. Marmurkowa. Kto by jej nie znał? A kto by nie darzył ciepłym wspomnieniem?|Poczciwa stara babka. Marmurkowa. Kto by jej nie znał? A kto by nie darzył ciepłym wspomnieniem?|Poczciwa stara babka. Marmurkowa. Kto by jej nie znał? A kto by nie darzył ciepłym wspomnieniem?

Niegdyś towarzyszka rodzinnych imprez. Dziś zepchnięta na boczne tory, pokornie czeka na lepszy czas. W pogoni za nowinkami, w pogoni za wymyślnością, często zapominamy o dawno sprawdzonych rozwiązaniach. Nie wiem jak wy, ale ja czasem mam ochotę na taką zwykłą, prostą babę. Bez polotu, bez fajerwerków, za to przygotowaną we własnej kuchni. Smaczną, domową. Ona, kubek kakao i.. ja – to bardzo miła reminiscencja sprzed lat...  więc dziś.. postanowiłam dać babie nowe życie, drugą szansę, innymi słowy: przywrócić babsko do łask.

Składniki
  • Składniki na formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm
  • mąka pszenna 375g
  • cukier 270g + 20g dodatkowo do części kakaowej
  • miękkie masło 300 g
  • jaja 5 szt.
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 4 płaskie łyżeczki
  • mleko 5 łyżek
  • kakao 20 g
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy sól oraz ekstrakt z wanilii. Następnie kolejno wbijamy jaja.
  • W dwóch porcjach wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, na zmianę z mlekiem (na razie wlewamy tylko 3 łyżki).
  • 2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, a do pozostałej części dodajemy kakao, 20g cukru oraz 2 łyżki mleka.
  • Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Pieczemy około 60 minut w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze