Domowa konfitura z cytryn

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska

Od grudnia do marca mój świat pachnie cytrusami! Co roku, niecierpliwie czekam na inaugurację sezonu. Stęskniona, zachłannie się rzucam, zwykle najpierw na pomarańcze. |Od grudnia do marca mój świat pachnie cytrusami! Co roku, niecierpliwie czekam na inaugurację sezonu. Stęskniona, zachłannie się rzucam, zwykle najpierw na pomarańcze.
Potem swoje 5 minut mają mandarynki i sprawiedliwe, drugie 5 ich siostry – klementynki. Po drodze zawsze znajdę czas dla grejpfrutów. A cytryny? Cytryny kocham przez cały rok, jednak tylko o tej jego porze przyrządzam z nich konfiturę. Wyrazista. Cierpko-słodka. Szalenie wciągająca. Taka właśnie jest. Spróbujecie?

reklama

Składniki
  • cytryny 1 kg
  • cukier 1 kg
  • woda 4 szklani
Sposób przygotowania
  • Cytryny bardzo starannie szorujemy w gorącej wodzie.
  • Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny.
  • Nazajutrz zmieniamy wodę i gotujemy w niej cytryny przez 30 minut. Odcedzamy.
  • Ponownie wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą.
  • Pozostawiamy na kolejne 24 godziny.
  • Następnego dnia wyjmujemy cytryny z wody i kroimy w kosteczkę, usuwając pestki.
  • Z 1 litra wody i 1kg cukru zagotowujemy syrop.
  • Wkładamy do niego rozdrobnione owoce i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż cytryny staną się bardzo miękkie i przezroczyste, a konfitura osiągnie pożądaną konsystencję.
  • Gotową i wrzącą przekładamy do wyparzonych i wydezynfekowanych słoików.
  • Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.