Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Domowa konfitura z cytryn

Składniki:

  • cytryny 1 kg
  • cukier 1 kg
  • woda 4 szklani

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Od grudnia do marca mój świat pachnie cytrusami! Co roku, niecierpliwie czekam na inaugurację sezonu. Stęskniona, zachłannie się rzucam, zwykle najpierw na pomarańcze.

Potem swoje 5 minut mają mandarynki i sprawiedliwe, drugie 5 ich siostry – klementynki. Po drodze zawsze znajdę czas dla grejpfrutów. A cytryny? Cytryny kocham przez cały rok, jednak tylko o tej jego porze przyrządzam z nich konfiturę. Wyrazista. Cierpko-słodka. Szalenie wciągająca. Taka właśnie jest. Spróbujecie?

Sposób przygotowania:

  • Cytryny bardzo starannie szorujemy w gorącej wodzie.
  • Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny.
  • Nazajutrz zmieniamy wodę i gotujemy w niej cytryny przez 30 minut. Odcedzamy.
  • Ponownie wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą.
  • Pozostawiamy na kolejne 24 godziny.
  • Następnego dnia wyjmujemy cytryny z wody i kroimy w kosteczkę, usuwając pestki.
  • Z 1 litra wody i 1kg cukru zagotowujemy syrop.
  • Wkładamy do niego rozdrobnione owoce i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż cytryny staną się bardzo miękkie i przezroczyste, a konfitura osiągnie pożądaną konsystencję.
  • Gotową i wrzącą przekładamy do wyparzonych i wydezynfekowanych słoików.
  • Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

POLECANE KSIĄŻKI