Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Mazurek orzechowy z karmelem

Składniki:

  • Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm:
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 150g
  • masło 100g
  • cukier 50g
  • jajo 1szt.
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • łuskane orzechy włoskie 250g
  • cukier 400g
  • woda 250ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • masło 200g
  • śmietana 100g

Wielkanocny festiwal mazurków i bab rozkwitł w tym roku wyjątkowo obficie. Uwielbiam ten czas przedświątecznych wyborów. Niecierpliwie wertowanie przepisów i ustalanie menu to jedne z najrozkoszniejszych chwil.

Mazurek orzechowo-karmelowy zachwycił mnie kilka lat temu. Nazwa zobowiązuje – jest więc skrajnie orzechowy, mocno karmelowy, a do tego przyjemnie chrupiący. Jeden kawałek na długo zaspokaja apetyt na słodycze, co czyni tego mazura dodatkowo także mistrzem wydajności.  

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Nadzienie:
  • Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier skarmelizuje. Wyłączamy płomień, dodajemy śmietanę, orzechy oraz pokrojone na kawałki masło. Mieszamy do rozpuszczenia się masła.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim natłuszczoną formę, starannie dociskając brzegi. Na ciasto równomiernie wykładamy masę karmelowo-orzechową.
  • Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 175 C. Studzimy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wszystkim razem i każdemu z osobna: WESOŁYCH, PYSZNYCH ŚWIĄT!

POLECANE KSIĄŻKI