Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Muffiny z białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

  • Składniki na 10-15 sztuk, w zależności od wielkości użytych papilotek
  • Mąka pszenna 2-2,5 szklanki
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Biała czekolada 150g
  • Maślanka lub kefir 250ml
  • Olej rzepakowy 0,5 szklanki
  • Jaja 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Truskawki po 1 dorodnej sztuce na babeczkę

Sezon na truskawki trwa zdecydowanie zbyt krótko. Ledwie się rozpocznie, a już za chwilę nieubłagalnie ma się ku końcowi. Co roku uwijam się, by zdążyć zrealizować wszystkie swoje truskawkowe zachcianki i.. jeszcze nigdy mi się nie udało. Lista ciast i deserów wciąż niebezpiecznie się rozrasta. Chciałabym to i.. to i jeszcze.. tamto. Zatem, drogą bezlitosnej selekcji trafiają dziś do was moje muffinki z białą czekoladą i truskawkami.

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
  • Truskawki kroimy w półplastry lub grubszą kostkę.
  • Bierzemy 2 miski. W jednej mieszamy łyżką wszystkie mokre składniki ( olej, maślankę lub kefir, jaja) a  w drugiej wszystkie pozostałe czyli suche.
  • Następnie suche przekładamy do mokrych i krótko mieszamy, tylko by się połączyły.
  • Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 20-25 min w temp. 180C.

POLECANE KSIĄŻKI