Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Mus Fiołkowo-Czekoladowy

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje w zależności od wielkości użytych foremek
  • czekolada ( ja użyłam białej, ale może być gorzka lub deserowa) 100 g
  • śmietanka kremówka 30% 250 ml
  • żelatyna 1 płaska łyżeczka
  • odrobina mleka
  • sok z cytryny 4 łyżeczki
  • skórka otarta z cytryny 1 czubata łyżeczka
  • płatki fioletowego fiołka wonnego 2 łyżki
  • dodatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoracji

No więc, już są!!! Zakwitły!!! Mniej obficie niż się spodziewałam, ale postanowiłam nie wybrzydzać. Zakasałam rękawy i pokornie zebrałam tegoroczne plony. W głowie aż roi się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? A może by tak karmelki?

Na początek,  zapraszam na delikatny mus śmietankowo-czekoladowy z płatkami fiołka wonnego. Smak to jedno, ale ja uwielbiam pożerać ten deser wzrokiem. No i jak on rozkosznie pachnie! Miłego fiołkowania!

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę namaczamy w zimnym mleku i odstawiamy do spęcznienia.
  • W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  • Gdy czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy.
  • Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka.
  • Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał.
  • Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka.

POLECANE KSIĄŻKI