Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Nieprzyzwoicie tradycyjne pączki z różą

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 sztuk
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 1/4 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • całe jajo 1 szt.
  • żółtko 4 szt.
  • świeże drożdże 5 dag
  • roztopione masło 50g
  • spirytus 1 łyżka
  • rum 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Lukier:
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 3-4 łyżki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 50g
  • Nadzienie:
  • Słoik konfitury z płatków róży lub marmolady różanej
  • Dodatkowo:
  • 1 litr oleju rzepakowego lub 1 kg smalcu do smażenia

Tłusty Czwartek. Zapusty. Wielkie święto łasuchów . Macie swoje ulubione przepisy na ostatkowe słodkości? Ja co roku przeżywam katusze pod hasłem „co wybrać?” z tego natłoku. Żołądek jeden, a pomysłów całe morze. Faworki? Karnawałowe róże? Oponki? A może pączki? Ale jeśli pączki, to jakie: tradycyjne czy raczej pączkowe wariacje? Smażone, a może pieczone? Małe, czy duże? Z różą, czy z powidłami? A może w ogóle bez nadzienia? Z pudrem, czy z lukrem? Znacie to? Dla mnie wybór jest tym bardziej bolesny, że ja je wszystkie naprawdę i bardzo szczerze lubię. A gdy już poczuję, że z niemocy wyborczej za chwilę oszaleje, zazwyczaj staje na tym, że skłaniam się ku pysznej i po wielokroć sprawdzonej klasyce. Dokładnie tak jak dziś.

Sposób przygotowania:

Pączki:
  • Pokruszone drożdże wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy lekko ciepłe mleko oraz  2 łyżki mąki, całość mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Jajo i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
  • Następnie do miski przesiewamy mąkę, robimy  w niej wgłębienie, wlewamy drożdżowy rozczyn, masę jajeczną, sól, alkohol oraz masło.
  • Z całości zagniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ca 2 cm, szklanką wycinamy kola. Każde koło leciutko rozpłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy trochę nadzienia. Zlepiamy brzegi i formujemy z ciasta kształt kuli.
  • Gotowe pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy tłuszcz. Gotowość sprawdzamy wrzucając doń odrobinę ciasta, gdy natychmiast wypłynie, to znak, że temperatura jest już odpowiednia do smażenia.
  • Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy po kilka pączków na raz, ale tak by się ze sobą nie stykały. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Lekko przestygnięte smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji lukru.

POLECANE KSIĄŻKI