Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Orange Curd

Składniki:

  • Składniki na ok 450g gotowego kremu
  • skórka otarta z 2 średnich pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 średnich pomarańczy
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
  • rozkłócone żółtka 3 szt.
  • cukier 225g
  • masło 125g

Ogłaszam wszem i wobec - zimą świat pachnie cytrusami!!! Dla mnie, istoty ciepłolubnej, to jeden z najpiękniejszych aspektów tej pory roku.

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny i limonki dodają energii i umilają oczekiwanie na nadejście wiosny. Spójrzcie tylko na zdjęcie – pomarańczowy krem kusi filuternym spojrzeniem i bezwstydnie woła: zjedz mnie! Lubię takie frywolne propozycje. A Wy?

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy na malutkim ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna leciutko zgęstnieć.
  • Gdy chcemy, by krem był idealnie gładki, gorącą przecieramy przez sito. Jeśli nam na tym nie zależy, od razu przelewamy do słoiczków. Zostawiamy do wystygnięcia i stężenia.
  • Słoiki zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowany orange curd należy spożyć w ciągu miesiąca.

POLECANE KSIĄŻKI