Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Rurki z kremem

Składniki:

  • Ciasto
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 250g
  • sól szczypta
  • Krem
  • mleko 250 ml
  • żółtka 3 sztuki
  • wanilia 1 laska
  • mąka pszenna 25 g
  • mąka ziemniaczana 15 g
  • masło 100g + do posmarowania rurek
  • cukier 90 g
  • Dodatkowo Metalowe rurki do pieczenia rurek

Katarzyna_Wronska
Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W perswazji swej okazywały się okrutnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna.

A dziś… nieskromnie liczę, że wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto.  Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szer. ca 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki.
  • Pieczmy w 200C przez ca kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.
Krem:
  • Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy.
  • Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu.
  • Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu.
  • Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami, dodając krem do ucieranego mikserem masła).
  • Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.

POLECANE KSIĄŻKI