Świat Pachnie Szarlotką i czekoladkowe ciasto z malinami

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska

Nasza polska specjalność – kolejny długi weekend – zbliża się wielkimi krokami. Ten, jak mało który sprzyja rodzinnym spotkaniom, a skoro ludzie to stół, a skoro stół to rozmowa przy wspólnym posiłku. |Nasza polska specjalność – kolejny długi weekend – zbliża się wielkimi krokami. Ten, jak mało który sprzyja rodzinnym spotkaniom, a skoro ludzie to stół, a skoro stół to rozmowa przy wspólnym posiłku. |Nasza polska specjalność – kolejny długi weekend – zbliża się wielkimi krokami. Ten, jak mało który sprzyja rodzinnym spotkaniom, a skoro ludzie to stół, a skoro stół to rozmowa przy wspólnym posiłku. |Nasza polska specjalność – kolejny długi weekend – zbliża się wielkimi krokami. Ten, jak mało który sprzyja rodzinnym spotkaniom, a skoro ludzie to stół, a skoro stół to rozmowa przy wspólnym posiłku. |Nasza polska specjalność – kolejny długi weekend – zbliża się wielkimi krokami. Ten, jak mało który sprzyja rodzinnym spotkaniom, a skoro ludzie to stół, a skoro stół to rozmowa przy wspólnym posiłku.
Nagromadzenie wolnych dni cudownie sprzyja celebrowaniu takich chwil. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, z takiej okazji, nie może zabraknąć.. ciasta.

reklama

CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI

 

Składniki
  • Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm powinny być w temperaturze pokojowej:
  • maliny 400g
  • mąka pszenna 260g
  • naturalno kakao 30g
  • jogurt naturalny 240g
  • cukier 130g
  • masło 125g
  • nieduże jaja 3 szt
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii 1 pełna łyżeczka
  • cukier puder do posypania po upieczeniu opcjonalnie
Sposób przygotowania
  • Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  • Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut, a następnie, nie przerywając, wbijamy kolejno jaja. Potem naprzemiennie dodajemy przesiane produkty i jogurt naturalny. Na koniec wlewamy ekstrakt z wanilii.
  • Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 160C. Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.